FAKTA

NAMN:

Hedehund, kallas även Gulhund/Gulehund efter färgen och Holmshund efter Olof J. Holm från Hede som ägde den första hunden.

HÄRKOMST:

Hede, Härjedalen. Uppkom genom en korsning av vit lapphund och gråhund på 1930-talet. Idag finns det knapp 100 st kända individer. De flesta finns i och runt Härjedalen men förekommer även i de norra och sydligare delarna av Sverige samt i Norge och då i huvudsak kring Røros.

EGENSKAPER:

Används för jakt och huvudsakligen som ställande älghund. Den anses vara mycket uthållig och har ett lugnt och stabilt temperament.

KÄNNETECKEN:

Mankhöjden på en hane är ca 50-60 cm och vikten ca 24 kg. Färgen är övervägande gul/beige med svarta öron och nos. En mörk triangel finns ofta på svansroten samt mörk svansspets. Ögonen är mörka med ett lugnt uttryck. Hunden ska vara smäckert byggd, mer lik en liten jämthund än en gråhund. Tassarna är kraftiga och starka och hunden mycket uthållig.

ÖVRIGT:

Är ej rasgodkänd av SKK. Uppfödning har skett med huvudsakligt syfte att få fram en ställande älghund med goda jaktliga egenskaper, stabilt psyke och god hälsa.